Ach Gott und Herr

Ach Gott und Herr

Apparátus: vonósegyüttes (15 játékos)
Év: 2011
Hossz: 9'
Ajánlás: az Anima Musicae Kamarazenekarnak
Bemutató:

2011.06.20. Óbudai Társaskör, Budapest
Anima Musicae Kamarazenekar, vez.: Tornyai Péter

Az Anima Musicae Kamarazenekar felkérésére komponált ’Ach Gott und Herr’ Johann Sebastian Bach azonos című koráljára (BWV 48.) épül, melynek harmonizációja a bachi életművön belül is különleges.

Bár a tizenöt-szólamú vonós-darab minden formai szakasza visszavezethető a Bach-korálra, nem – hagyományos értelemben vett – variációkról van szó. A folyamat inkább fordított: a korál dallamtöredékeihez, tiszta harmóniáihoz a kezdeti – összetettebb – zenei anyagok fokozatos lebontásával, átrendezésével jutunk el. Az inspirációt elsősorban a különböző képzőművészeti technikák alkotás-menetének különbözősége adta. Az üres vászon fokozatos színekkel való megtöltésének (festészet), a „felesleg” leszedésének egy alaktalan márványtömbből (szobrászat) vagy apró, önmagukban még értelmet nem hordozó (vagy más értelmet hordozó) darabkák képpé rendezésének (mozaik) zenei analógiái alkotják a nyolcperces darab hangi folyamatait, melyekben fel-felbukkan a Bach-korál, mint a kész remekmű (kép, szobor) szimbóluma.

Az Anima Musicae Kamarazenekar 2011 júliusában a ‘Summa Cum Laude’ fesztivál keretében bemutatta a művet a bécsi Musikvereinban.

A darab 1. díjat nyert a bécsi Konzerthaus ‘Towards the Next 100 Years’ elnevezésű nemzetközi zeneszerzőversenyén, és 2013 júniusában a Konzerthaus Mozart Termében a Wiener Kammerorchester előadásában is megszólalt.

Videó

2011.06.20. Óbudai Társaskör, Budapest
Anima Musicae Kamarazenekar, vez.: Tornyai Péter

Kotta